Column AJ | Leve de regels, leve bureaucratievrij geld!

Zullen we stoppen met het voeden van de bestuurlijke, beleidsmatige en professionele fictie dat 'regels in de weg zitten' en dat professionals dat moeten oplossen met 'lef' en 'ruimte'? Wetten en regels zitten niet in de weg en 'lef' en 'ruimte' zijn geen professionele competenties en bovendien niet nodig.

Wat er wel in de weg zit is de allesverzengende versplinterde financiering in het sociale domein: WMO, Participatiewet, Jeugdwet, Wet passend onderwijs, WLZ, ZVW, WSNP, WGS, etc. En de dagelijkse en eindeloze discussie over wie wat moet betalen die daarvan het gevolg is (ten koste van mensen die hulp nodig hebben) alsmede een eindeloze verantwoordingsbureaucratie.

Het vereenvoudigen van excessieve bureaucratische systemen begint met het ontschotten van geld. Geef professionele teams 25% van het budget dat ze jaarlijks in schotten indiceren of verwijzen en laat ze daar ingewikkelde casus mee oplossen. Dit zogenaamde bureaucratie-vrije geld stelt ze echt in staat om iets op te lossen. Om een huurschuld af te lossen. Om een zelfstandige psycholoog in te huren als elders wachtlijsten zijn. Om een maand huur te betalen, leefgeld, een laptop, kinderopvang, benzine, een eigen bijdrage, noem maar op.

Dan vervangen we een zinloos gesprek over 'regels' die 'in de weg zitten' met de juiste analyse: verschillende financiering-stromen zitten in de weg. En hebben professionals geen 'ruimte' en 'lef' nodig, maar krijgen ze een concreet instrument waar ze mensen verder mee kunnen helpen. Leve de regels, leve bureaucratievrij geld.

AJ Kruiter

Mede-oprichter Instituut voor Publieke Waarden, actieonderzoeker.

Vorige
Vorige

De Waardendriehoek: het afwegingskader om maatwerk te legitimeren

Volgende
Volgende

Is maatwerk maken zonder oplossing vergeefs?