Wat is de Doorbraakmethode?

Voor meer dan honderdduizend huishoudens in Nederland met meerdere problemen, werkt onze verzorgingsstaat vaak onbedoeld belemmerend, in plaats van helpend. Als je actief bent in het sociaal werk zal dit geen verrassing voor je zijn. Soms is een uitzondering op de regel nodig: een doorbraak. De Doorbraakmethode geeft professionals instrumenten om het maken van die uitzondering makkelijker, beter en goedkoper te maken.

Perspectief van de inwoner centraal

De kans is groot dat jij zelf de ervaring hebt dat, wanneer je voor een inwoner een uitzondering voor elkaar probeert te krijgen, je tegen verschillende ‘kan niet’, ‘mag niet’ en ‘zo zijn we dat niet gewend’ argumenten aanloopt. Je wilt de inwoner verder helpen, maar alle gangen in het bureaucratische doolhof die je probeert, lopen dood of maken je duizelig: ‘De bureaucratie zit in de weg!’

Dat is ook waar. Maar het is vooral de bureaucratie in hoofden, culturen en organisatiestructuren. De wetten en regels bieden juist heel veel ruimte om het leven van mensen en hun idee over hoe dat eruit zou moeten zien – hun perspectief – als uitgangspunt te nemen voor hulp, zorg en ondersteuning. Daar ligt het begin van de route uit het doolhof.

Makkelijk maatwerk

De Doorbraakmethode is een beproefde manier van werken langs steeds dezelfde zes processtappen, waarmee jij als sociaal professional makkelijk en onderbouwd maatwerk kunt leveren in het sociaal domein. Want maatwerk moet makkelijk zijn: om te maken, te verdedigen en te regelen. Daarom hebben we er alles aan gedaan dat voor elkaar te krijgen met onze instrumenten.

Met de Doorbraakmethode haal je uit de bureaucratie wat erin zit.

De digitale Doorbraaktool is de sleutel: je krijgt één handig overzicht op de situatie, de doorbraak en wat deze doorbraak in de weg staat. Zonder willekeur te produceren; de tool geeft gemakkelijk overzicht op welke wetten en uitzonderingsgronden op de inwoner van toepassing zijn. Tegelijk helpt de tool uitrekenen wat de maatschappelijke kosten en baten van het doorbraakscenario zijn.

Met de Doorbraakmethode haal je uit de bureaucratie wat erin zit. Met als doel het systeem zo normaal en logisch mogelijk vóór mensen te laten werken.

Samen bouwen aan de verzorgingsstaat van de toekomst

Jij helpt nu de inwoner vooruit. Maar als we de Doorbraakmethode de standaard voor maatwerk kunnen maken, ontwikkelen we met alle professionals samen op lange termijn hele waardevolle data op basis van individuele casuïstiek. Die kunnen we teruggeven aan beleidsmakers van lokale gemeenten: dit werkte wel, dat niet. Deze doorbraakplannen bespaarde de gemeente in totaal X aan kosten. Zo bouwen we mee aan een gezonde verzorgingsstaat, waar beleid voortkomt uit de praktijk. Waar ruimte is voor de meest kwetsbare burgers in onze samenleving.

Als 10.000 professionals de tools krijgen om doorbraken te fiksen, gaan we samen pas echt hard op weg naar betere en goedkopere zorg en zekerheid.

POK-middelen

Eind 2021 informeert de VNG haar leden dat - naar aanleiding van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) - het Rijk structureel aanvullende middelen vrijmaakt; de zogenoemde POK-middelen. Om effectieve inzet van de POK-middelen te borgen roept de VNG op aan te sluiten bij initiatieven als de Doorbraakmethode. Wij kunnen een passend voorstel doen, gebaseerd op de voor uw gemeente beschikbaar gestelde POK-middelen.

Iedereen kan meedoen

Het is tijd voor een nieuwe standaard voor maatwerk. Die door iedereen gehanteerd kan worden die met mensen werkt; professionals die werken voor gemeenten, huisartsen, woonconsulenten, jeugdhulpverleners, sociaal raadslieden, inkomensconsulenten, schuldhulpverleners, adviseurs bij zorgverzekeraars. Noem maar op.

testimonial.png

De Doorbraakmethode stelt jou dus in staat gelegitimeerd, onderbouwd en goedkoper maatwerk te leveren zonder willekeur te veroorzaken. Je bent minder tijd kwijt aan het overtuigen en verzamelen van draagvlak bij andere betrokken partijen. Het helpt jou te doen wat goed is en wat je het liefste doet: mensen helpen.

Slimmer met bureaucratie, beter voor iedereen. Doe je mee?

Sanne | Chef Communicatie

‘De Doorbraakmethode is - naast een praktisch instrument - het geloof in verschil, uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen en een vleugje autoriteitsprobleem.’

Vorige
Vorige

Wat hebben bestuurders, beleidsmakers en managers aan de Doorbraakmethode?

Volgende
Volgende

De instrumenten van de Doorbraakmethode