De instrumenten van de Doorbraakmethode

Als je aansluit bij de Doorbraakmethode, krijg je toegang tot alle instrumenten die jou helpen je werk makkelijker en leuker te maken: het Grote Doorbraakboek, de digitale Doorbraaktool en de Leeromgeving. Wat kun je daar eigenlijk mee?

Menselijke maat weer centraal

Je wilt doen wat nodig is, wat de bedoeling is. Soms moet je daarvoor de rek in het bureaucratisch systeem opzoeken. Steeds meer gemeenten en maatschappelijk partners zien de noodzaak de menselijke maat weer centraal te stellen. Maar het is nog lang geen gemeengoed.  

Om deze ontwikkeling een boost te geven, heeft het Instituut voor Publieke Waarden instrumenten bedacht. Samen vormen ze de Doorbraakmethode. Deze instrumenten helpen jou te weten waar je moet beginnen, wanneer je voor een huishouden een plan maakt waarin de menselijke maat centraal staat.

Het Grote Doorbraakboek

Lees jezelf een zwarte band maatwerk-maken! In dit boek vind je achtergrondinformatie over de decentralisaties, het sociaal domein en maatwerk, maar ook alle feiten en wetenschappelijke theorieën die ten grondslag liggen aan de Doorbraakmethode. Lees stap voor stap hoe je een doorbraakplan maakt. Ook vind je negen voorbeelden van uitgewerkte doorbraakplannen. Die kunnen je inspireren bij het vinden van je eigen doorbraak.

De digitale Doorbraaktool

Met dit digitale instrument kunnen professionals casus voor casus, via steeds dezelfde zes stappen, maatwerkplannen en gelegitimeerde uitzonderingen maken. In de tool is een dashboard opgenomen waarmee in real-time lokaal en landelijk te volgen is wat de maatschappelijke (financiële) impact van dat maatwerk is. Ook handig: de tool wordt aangepast naar de regels en inkooptarieven die in jouw gemeente van toepassing zijn.

Benieuwd hoe werken met de tool eruitziet?

De digitale Leeromgeving

Een belangrijk onderdeel van de Doorbraakmethode is een digitale leeromgeving. Als professional krijg je toegang tot deze omgeving waarin je op een interactieve (lees: niet saaie!) manier leert over het gebruik van de methode, de tool en de toepassing in de praktijk. Iedere aangesloten gemeente heeft een eigen, gepersonaliseerde omgeving.

Leren hoe het werkt. Maar ook waaróm het werkt. Makkelijk, snel en leuk!

Alleen de lusten, niet de lasten

Natuurlijk kan het even wennen zijn met een nieuwe methode te werken. Je kunt als professional daarom altijd gebruik maken van onze help-out; een team ervaren professionals die met je meedenken en wie je om advies kunt vragen als je vastloopt. Ook is aanvullende training en ondersteuning mogelijk. We monitoren continue het gebruik, de gebruikers en de (maatschappelijke) effecten van onze instrumenten. Zo zorgen we ervoor dat jij er makkelijk mee kunt blijven werken. Alleen de lusten, niet de lasten!

Gewoon, mensen helpen

Een doorbraakplan stelt jou in staat gelegitimeerd, onderbouwd en goedkoper maatwerk te leveren zonder willekeur te veroorzaken. Je bent minder tijd kwijt aan het overtuigen en verzamelen van draagvlak bij andere betrokken partijen. Het helpt jou te doen wat goed is en wat je het liefste doet: mensen helpen.


Sanne | Chef Communicatie

‘De Doorbraakmethode is - naast een praktisch instrument - het geloof in verschil, uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen en een vleugje autoriteitsprobleem.’

Vorige
Vorige

Wat is de Doorbraakmethode?

Volgende
Volgende

DoorbraakData